Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználási élményt nyújtsa. 
Menü

Így állítsd be használt laptopod hangerejét!

 

Sokan nem tudják, hogy a vásárolt használt laptopjuk hangerejét be lehet állítani, úgy ahogy a fülnek még kényelmes, se nem hangos, se nem halk, hanem épp ideális. Jelen írásommal azt a három fajta megoldást szeretném leírni, amellyel be tudjuk állítani a hangerőt.

 

 

1. Billentyűzet használatával:

 

Nyomja meg az FN billentyűt (általában a bal alsó sarokban található).

Ezután, keresse meg azt a billentyűt, amely a hangerő állításért felelős, ez szinte minden használt laptop esetében máshol található, általában a felső sorban és hangszóró piktogrammal van a billentyűn jelölve.

Az FN gomb nyomva tartásával és a hangerő állításért felelős billentyű lenyomásával tudja szabályozni a hangerőt, annak megfelelően, hogy halkítani vagy éppen hangosítani szeretné.

 

2. Egér használatával:

 

A tálca jobb alsó részén lévő ikonok közül, a hangerő ikonra kattintva is módosítható a hangerő. Itt egy csúszkát találunk, amelyet az egérrel tudunk állítani.

 

3. Egy kis tuningolással :-) , szoftver használatával:

 

Néhány laptop típusnál/márkánál a hangszórók nem szólnak elegendő hangerővel: élesen vagy halkan szólnak, ilyenkor bevethetjük a szoftveres tuningolást:

 

A Windows 10 alap esetben nem tartalmaz hangerő erősítést vagy hangszín szabályzást. Némely hangkártya gyártó megtámogatja plusz állítási szbályzási lehetőséggel a Windows hangkártya meghajtó programokat, de ez nem minden esetben van így.

Létezik viszont egy nagyon okos és ingyenesen használható program amit feltelepítve erősíthető az alap hangerő és módosítható a mély/magas/közép hangszín.

 

A program neve Equalizer APO. Innen letölthető:


https://sourceforge.net/projects/equalizerapo/

 

Telepítéskor ki kell választani az erősítendő hang egységet:

 

A következő képernyő képet kapjuk és ezen belül tudjuk beállítani.

 

configurator pic

 

 

Ezután a laptopot újraindítjuk majd a Configurator Editor néven futtatjuk a Start menüből a programot:

A piros nyíllal jelzett "tekerő gomb" állítja a hangerő erősítés mértékét. Az alul lévő piros diagram pedig mutatja. Túl magas diagram értékkel jelzi, ha túl vezéreljük a hangerőt ilyenkor már torzítva kapjuk vissza a hangot a hangszóróikból. A "Graphic EQ" pontban a hangszínt tudjuk állítani. Bal szélen a mélyebb majd a közép és jobb szélén a magas hangokat.

Amikor végeztünk mentsük el a beállítást, hogy aktiváljuk és a következő újraindításkor már a hangosabb számunkra kellemesebb hangélményben legyen részünk.

 

configurator pic