Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználási élményt nyújtsa. 
Menü

Védd meg laptopod a károsodástól!

A használt laptopunkra vigyázva meghosszabíthatjuk használati értéküket, élettartamukat.

Ügyfeleinknek két dolgot szoktam javasolni: ne törjön a laptop és óvják a folyadéktól.

Néhány eset, amelyet jó elkerülni

A törés történhet sokféleképpen: leesik, tetejét lecsukjuk amikor idegen anyag van a billenytűzeten és megvan a kijelző törés. Milyen idegen anyag szokott előfordulni, amivel engem sokszor megkeresnek? Sokszor otthagyjuk a gyermekeinket, hogy nézzék meg kedvenc meséjüket a féltve óvott laptopunkon, de a gyermek közbe legozik. Amikor vége a mesének, a gyermek a billentyűzeten hagyja a legot és lezárja a laptop fedelét, bizony ilyen esetekben törik a kijelző. Vagy volt olyan esetünk, amikor felnőtt ügyfelünk kezében a kocsikulcs és még gyorsan megnézte az e-mail-jeit és sietnie kellett, nem vette észre, hogy a kapkodásban a kocsikulcsot a billentyűzeten hagyta és rázárta a laptop fedelét. Sajnos, ez az eset is kijelző töréssel végződött :-(

Olyan esetünk is volt, hogy nagyobb gyerek végezte a házi feladatát a laptopon és közbe játszott a mobil telefonján, nem vette észre, hogy a mobil telefon a billentyűzeten maradt és lezárta a laptop fedelét és szintén betört a kijelző. Előfordult már olyan is, hogy ügyfelünk autóban ülve, menet közben, az anyós ülésen ülve dolgozott használt laptopján, egy nagyobb fékezéskor kiesett a laptop a kezéből, mivel üzleti kategóriás laptop volt, így megúszta egy kisebb műanyag burkolat repedéssel, valószínű, hogy egy általános, gyengébb minőségű laptop darabokra tört volna. Sőt egy kedves ügyfelünkkel az is előfordult, hogy a pár éve vásárolt használt laptopját fenn hagyta az autó tetején, megfeledkezett róla és elindult :-( :-(, keresztül hajtott a laptopon. Ez egy Lenovo Thinkpad használt laptop volt. Köszönhetően a kiváló anyag minőségnek és a jó szerencsének, a laptop egy kijelző cserével még évekig tökéletesen működött. Mivel a kijelző csere mindig költséges, így érdemes figyelni, hogy használat közben mellőzzük az idegen tárgyak használatát vagy legyünk nagyon körül tekintőek.

 

Folyadékkal is hasonló a helyzet. Szeretünk munka közbe magunkhoz készíteni, egy csésze kávét vagy egy forró teát, esetleg egy pohár colát. Cukros italok a legveszélyesebbek, mert a cukor rövid távon ragacsosságot, hosszabb távon korróziót okoz a billentyűzetben vagy az alaplapon. Folyadék baleset után rögtön ki kell kapcsolni a laptopot és kivenni az akkumulátort (ha lehetséges) és érdemes szervizben feltárni meddig jutott a folyadék.

Az aszatalon a laptop alá folyó folyadékot felszívhatja alulról a laptop. A kijelzőbe került folyadék a szélein világos foltokat okoz. Ha szerencsénkre csak víz került bele az néhány nap alatt foltmentesen kiszárad, de fontos, hogy mindenképpen a laptop kikapcsolt állapotában történjen a szárítás!

 

Az üzleti laptopok egy része megúszhatja ha a billentyűzetet vagy a kijelzőt úsztatják folyadékkal. A billentyűzet vagy megtartja vagy elvezeti a folyadékot. Ilyenkor egy billentyűzet cserével „megúszhatjuk” a dolgot, amellyel a kijelző cseréhez képest kevésbé költséges, de azért nem esik jól, ha figyelmetlenség miatt fölöslegesen költenünk kell laptopunkra. Így lehetőleg laptopunk megóvása érdekében, kerüljük el hogy a közvetlen közelében bármilyen folyadékot is tartunk.